sunnuntai 18. elokuuta 2013

Raskausdiabetes: mun ruokapäiväkirjakuvina: iltapala

Mulla on käynyt niinkin hassusti, että jos en syö illalla hyvin, niin aamulla mun verensokeri on liian korkea. Se johtuu neuvolan tädin mukaan siitä, että kun olen pitkään syömättä, niin mun maksa alkaa tuottamaan sokeria. Myöskin raskaudessa tapahtuva hormonitoiminta auttaa tätä ilmiötä,mun sokerit saataa olla korkeat ihan päivälläkin, jos oon ollu syömättä yli 4 tuntia. Siksipä oon yrittänyt syödä 2-3 tunnin välein ja sehän olisi suotavaa ihan kaikille :) Napostelen muutenkin pitkin päivää hedelmiä ja kasviksia aterioden välissä ja juon paljon vettä.
Iltaisin syön kunnon iltapalan, näin mun sokerit pysyy hyvinä aamuun asti. Suositus iltapalalle oli 20g hiilihydraattia, oon syöny vähän yli sen ja se on auttanut. Enää ei ole tullut aamuisin yhtään ylitystä :) Useasti syön iltapalaksi kaksi siivua jälkiuuniruisleipää + päälliset ja kipollisen maustamatonta ja rasvatonta jugurttia + sokeritonta mehukeittoa. Mun ruokapäiväkirja päivänä meillä oli riisipiirakoita (harvinaista herkkua!) ja keitettyjä munia, joten söin sitten sitä. Yhdessä riisipiirakassa on lähes samanverran hiilareita, kuin kahdessa siivussa ruisleipää!
 
Mun herkku-iltapala, noin 30g hiilihydraatteja.
 
Tässäpä mun ajatukset raskausdiabetes ruokavaliosta. Ei se nyt niin kauheen vaikeaa ole, vai vaikuttaako siltä?
 
Rakkaudella Lola

2 kommenttia:

 1. Huomasin ensimmäistä kertaa että minun sisälläni asuu pahasuinen blogi-anonyymi jonka yritän nyt sivuuttaa ja kommentoida järkevämmin ;) Raskausdiabetes postauksiasi oli tosi mielenkiintoista lukea ja samalla mua alkoi hirrrrveästi ärsyttämään. Kärsin siis itse tällä hetkellä samasta tilasta (muutamia raskausviikkoja sinua vähemmän) ja täytyy nyt kyllä sanoa että kyllä- se on välillä NIIN vaikeaa, mutta ei, sinulle se ei näytä sitä olevan. Lähes kaikki esittelemäsi ruoat ovat sellaisia, jotka saisivat omat ja tuntemieni "radien" arvot pilviin ja oman neuvolatätinikin kauhun partaalle. Lisäksi se, kun aiemmin olit kirjoitellut herkuttelupäivistä ja ravintolaruokailusta jne... No mutta.. Eli siis oikeasti, olen lähinnä todella (TODELLA) kateellinen, että toiset näköjään pystyvät syömään näinkin ja silti pysymään arvojen sisällä (mitä kuitenkin ilmeisesti olet tehnyt). Kommentillani ei sinänsä ole mitään muuta pointtia, kun että ole iloinen, että sinulla radi tuntuu noin huolettomalta (?) jutulta ja pysyt hyvin tasapainossa ruokien kanssa :) Mielenkiinnosta vielä kyselen, että ootko saanut kokoarvioita pikkusesta (ultralla?) viime aikoina ja ootko joutunut ylimääräisiin tutkimuksiin radin vuoksi? Näissä kun tuntuu olevan vaihteluja eri paikkakunnilla. Toivon sulle ihanaa rakkaan odotusta loppuun asti:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai jaa, ei tuolla mun syömisissä tainnut olla kuin tuo riisipiirakka (?) mikä on huono. Ja oon siis kyllä ihan noudattanut niitä ohjeita, mitkä neuvolasta sain ja siellähän (ainakin mun) on pitänyt esitellä sitä ruokapäiväkirjaa :) Kukaan ei ainakaan vielä ole valittanut!

   Meillä on tainnu olla muutama ylimääräinen käynti ton diabeteksen takia, lähinnä niitä kotimittauksia on seurattu. Mulla ei oo ollu poikkeamia missään muissa kuin noissa aamun paasto arvoissa ja se johtui siitä kun olin liian kauan syömättä. Samoin käy jos oon päivällä yli 5 tuntia syömättä, saattaa sokerit olla yli 7! Tämä johtui kuulemma hormooneista ja maksan toiminnasta, se on nyt saatu kuriin säännöllisellä syömisellä ja iltapalaksi oon syönyt tuhdimmin hiilareita.

   Koko arvio tehtiin mulle eilen ultralla (rv 36+1) ja 2,6 kg se näytti, eli ei ainkaan mulla tuohon kokoon tuo diabetes vaikuta. Tosin onhan tässä vielä hetki aikaa kasvaa :)

   Oon voinut syödä oikeastaan ihan mitä vaan ja tietysti jos olen herkutellut tai käynyt ravintolassa, niin oon sen ottanut huomioon muilla aterioilla, esimerkiksi syömällä muuten kasviksia tai hedelmiä. Ja aina sellaisten herkkutteluiden jälkeen mittaan sokerit, korkein mitä mulle on tullut oli 7,7. Myöskin se varmasti vaikuttaa, että liikun päivittäin. En tunne itse kuin muutaman, jolla on raskausdiabetes ollu ja heillä kaikilla on ollut hoitona insuliini, joten mulla ei ole oikein vertailukohtia tässä. Tosin kyllä oon ollut tarkkana ton syömisen kanssa, eli "huoletonta" se ei ole. Annos koolla ja valinnoilla on iso merkitys! Esim. jos olen halunnut syödä pizzaa, niin olen tilannut se täysin ilman juustoa ja syönyt siitä vain yhden palan. Mulla ei tällaisesta ole nousseet sokerit yhtään sen korkeammalle kuin lautasellisesta kaurapuuroa, ehkä sitten oon onnekas :) Mulla myöskin on paino laskenut tämän ruokavalion myötä, näihin viikkoihin menessä tullut yhteensä n. 5 kiloa.

   Kaikki ovat tässäkin asiassa varmasti yksilöitä, tsemppiä sulle loppuun! Ja kiitokset kommentista <3

   Poista

Ilahduta mua ja jätä kommentti!