lauantai 10. elokuuta 2013

Raskausdiabetes: mun ruokapäiväkirja kuvina: aamiainen

Joku kovasti kauhisteli, että voi voi kun sulle on tullut tuo raskausdiabetes. Olin aluksi itsekkin, että no älä, tää on ihan kaameeta. Nyt on alkanut jo ajatukset tasoittumaan ja vieläkin kyllä kieltämättä tuo herkkujen puuttuminen ottaa pattiin, sillä se on ollut mulle tähän asti ihan elämätapa, herkuttelu siis. Mutta muuten oon jo sopeutunut tähän uuteen ruokavalioon (kaikkeen tottuu, välillä voi vähän herkutellakkin) ja oonkin ajatellut, että näin mun pitäs syödä koko loppu elämä! Ja ravitsemus oli ihan mun lempparia koulussa, haluaisinkin opiskella tätä vielä lisää!
Mulle annettiin neuvolasta ohjeet ruokailuun ja ne olivat seuraavat:
 • aamupala: 20g hiilihydraatteja
 • lounas: 40-50g hiilihydraatteja
 • välipala: 15g hiilihydraatteja
 • päivällinen: 40-50g hiilihydraatteja
 • iltapala: 20g hiilihydraatteja
Eli tarkoitus ei ole kuitenkaan alkaa miksikään karppaajaksi, sillä hiilihydraatit ovat erittäin tärkeä osa (ja välttämättömiä) ruokavaliota. Jos syö paljon proteiinia, niin myös se voi alkaa nostamaan verensokeria liian korkealle. Monesti näkee joidenkin ruokapäiväkirjoissa lähes pelkää proteiinia, koska ajatellaan että se kasvattaa lihaksia ja auttaa laihtumaan, mutta hiilihydraatit ovat laihuttajalle todellisuudessa paljon tärkeämpiä. Hiilareista me saadaan energiaa! Päivän ravinnosta 50-60% pitäisi olla hiilihydraatteja. Raskausdiabeteksessä noita määriä täytyy laskea (ja siis ilmeisesti ihan kaikki diabeetikot niitä laskee), koska hiilijydraatit nostavat sitä verensokeria.
 Itse olenkin kiinnittänyt enemmän huomiota noiden hiilareiden laatuun ja määrään. Esimerkiksi:
 
Mun aamiainen, 2-3dl neljänviljan puuroa, loraus sokeritonta mehukeittoa n. 20g hiilihydraattia
 
vai
 
Yksi banaani, n. 20g hiilihydraattia. Kuva kuntoplus.fi
 
vai
 
Valio profeel -juoma, 20g hiilihydraattia, joista sokereita 20g. Tässä on tietysti myös tuo 20g proteiinia, mitä muista ei saa, mutta proteiinia voi nauttia vähemmilläkin soker imäärillä. Kuva valio.fi
 
Itse ainakin syön mielummin joka aamu tuon puuron, oikea määrä hiilareita, vähän sokeria ja muunneltavuus on omaa luokkaansa. Välillä laitan voisilmän, toisinaan marjoja tai hilloa, joskus vain loraus maitoa. Puuroja on niin monenlaisia, että varmasti löytyy jokaiselle jotakin :) Ja aamiainen on päivän tärkein ateria, eli hyvillä eväillä kannattaa se aloittaa!
 
Rakkaudella Lola


2 kommenttia:

 1. Hei tosi hyvä et säkin puhut näiden hiilareiden tärkeydestä. Ne nimittäin tuntuu unohtuvan tässä proteiinitrendissä niin monelta. Tsemppiä sulle herkuttemattomuuteen, mut kaikkeen tottuu. :)

  Kivaa päivää <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon monesti ihmetellyt esimerkiksi karppausta, elimistöhän joutuu ketoosiin ilman hiilareita. Myöskin aivotoiminnalle on välttämätöntä saada hiilihydraatteja, ehkäpä se selittääkin tuon järjettömän karppaus-buumin :D Vhh-dietti tosin voi olla ihan tehokas ja toimivakin, ainakin jos jättää pois vaaleat viljat ja suosii täysjyvä tuotteita ja ruista. Ainakin itsellä tämä hiilihydraattien ja rasvan vähentäminen on tuonut lisää energiaa ja jopa paino on tippunut! Mutta se ei muuta faktaa niiden tärkeydestä, syön kuitenkin niitä päivittäin, katson vain laatua ja annoskokoa :)

   Herkuttelemattomuus on kyllä toisaalta ihan positiivista, säästyy rahat ja pääsee eroon kierteestä. Mukavaa iltaa sinnekkin <3

   Poista

Ilahduta mua ja jätä kommentti!