sunnuntai 28. heinäkuuta 2013

Herne rock rock

Hernekeitto on yksi mun lemppari ruoista! Koulussa olin aina iloinen kun sitä oli ruokana :D Toiset taas ei tykkää siitä yhtään, pojille se tuo mieleen armeijan ja torstain, joillekin laskiaisen. Mun mielestä hernaria voi ihan hyvin syödä ympäri vuoden ja vaikka maanantaina jos siltä tuntuu...  Ja hernarihan tunnetusti auttaa saamaan vaikkapa oman porealtaan ;D
 
Edellisessä työpaikassa tehtiin joka torstai hernekeittoa ja se olikin varmasti viikon suosituin keitto. Siellä pääsinkin ekaa kertaa valmistamaan hernaria itse ja sen jälkeen oonkin tehnyt sitä säännöllisesti. Joskus keitän ison satsin kerralla ja pakastan osan, välillä teen pienemmän määrän. Hernarin valmistus on kyllä vähän hidasta ja vaatii valppautta, mutta lopputulos palkitsee. Myöskin muunneltavuus on plussaa, lihaksi hernariin voi laittaa melkein mitä vaan! Oon välillä korvannu lihan soijarouheella tai porkkanalla, hyvää niinkin. Myöskin edullinen hinta ja täyttävyys on jees :) Tällä ohjeella valmista keittoa tulee muutama litra.
 
Hernekeitto
  • Herneitä 250 g (lionneita)
  • lihaa oman maun mukaan, vähintään 200 g

Laita edellisenä iltana herneet likoamaan reiluun määrään vettä. Herneet turpoavat ja jos vettä on liian vähän, niin voi käydä köpelösti...
Valuta yön yli lionnet herneet, huuhtele ne ja laita puhtaaseen veteen kattilaan. Itse aina laitan alkuun kannen päälle ja lieden täysille, mutta välillä täytyy muistaa tarkistaa, että onko vettä kattilassa tarpeeksi ja ehdottomasti sekoittaa pohjia myöten! Hernekeitto palaa helposti pohjaan, jos sekoittaessa tunnet, että keitto ehti palaa pohjaan, lopeta sekoittaminen ja kippaa keitto uuteen kattilaan, saatat saada vielä tilanteen pelastettua :)
 
 
 
Kun olet keitellyt soppaa reilun puolituntia, niin herneiden pitäisi jo alkaa hajota ja soseutua. Pienennä lämpöä ja ota kansi pois. Nyt alkaakin sitten hernarin vahtaaminen, eli sekoita, sekoita, sekoita! Muista myös lisätä sitä vettä tarvittaessa... Ja kun herneet ovat täysin hajonneet, voidaan aloittaa maustaminen:
  • pippurisekoitusta 2 tl
  • meiramia 3 tl
  • 1 lihaliemikuutio tai loraus fondia
  • sinappia 2 rkl
  • suolaa oman maun mukaan
Mausta ja lisää lihat, itse käytin nyt sika-nautajauhelihaa, jonka olin paistanut ja maustanut jauhelihamausteella. Anna vielä kiehua hetki ja muista sekoittaa, maustamisen jälkeen keitto palaa vieläkin helpommin pohjaan :D Ja sitten ei muuta kuin syömään!
 
Rakkaudella Lola

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahduta mua ja jätä kommentti!