perjantai 25. lokakuuta 2013

Kommentti jättää jälkensä

Nettikiusaaminen.
Hirveän yleistä ja todella väärin. Jopa rikollista.
Monissa blogeissa komentti-boksi on täynnä törkeitä kommentteja anonyymeiltä ja keskustelupalstoilla haukutaan. Pahimmillaan on toivottu toisen kuolemaa. Ja pahimmillaan on nettikiusaaminen johtanut kuolemaan, useammin kuin kerran.

Luen päivittäin noin kahtakymmentä blogia, kaikki aikuisten kirjoittamia. Yksi asia ihmetyttää minua aina, törkeä kommentointi. Harvemmin kukaan omalla nimellään sanoo mitään ilkeää tai negatiivista. Mikä myöskin ihmetyttää, sillä omalla nimellä jäisi moni asia sanomatta. Miksi kasvottomana on helppo arvostella ja ilkeillä toisille? Eikö aikuisten tulisi näyttää mallia nuorille ja lapsille? Nyt niin ei ainakaan tapahdu.

Ilkeistä kommenteista mulle tulee mieleen kateus.


Itse noudatan omassa nettikäyttäytymisessäni yhtä sääntöä: se mitä en voi omalla naamallani tai kasvotusten toiselle sanoa, on syytä jättää sanomatta kokonaan. Ei ole rakentavaa kritiikkiä haukkua toisen ulkomuotoa (asia johon ei kuitenkaan ihan hirveästi voi vaikuttaa) tai arvostella esimerkiksi toisen vanhemmuutta (jokaisella on oma tyyli, juuri sinun ei ole välttämättä se oikea kaikille). Myöskin keskustelupalstoilla tapahtuva haukkuminen ja herjaaminen on väärin, sillä voi oikeasti pilata toisen elämän.

Paita:  http://www.paitashop.fi
 


Kommentti jättää jälkensä on noin kolmenkymmenen blogin yhteinen kampanja nettikiusaamista vastaan (tutustu kaikkiin blogeihin täällä). Mukana on kertomassa oman tarinansa niin kiusattuja, entinen kiusaaja, sivusta seuraaja kuin äitikin. Tarkoitus on tuoda vakavaa asiaa lähemmäs teitä, netin käyttäjiä. Mukaan ollaan haastettu myös Demi.fi:n ja Vauva.fi:n foorumit, joiden toivotaan tiukentavan kommentoinnin sääntöjä villiksi länneksi muuttuneilla keskustelupalstoillaan. Anna tukesi lisäämällä sivupalkista löytyvä banneri sivuillesi tai blogiisi. Ja muista kommentoida ensi kerralla mielummin kehuja kuin haukkuja - ei tarvitse sitten myöhemmin hävetä.

Kommentti jättää jälkensä. Ethän kiusaa. Edes netissä.

Rakkaudella Lola

Yhteistyössä http://www.paitashop.fi/ ja http://zoner.fi/. Lisää tietoa kiusaamisrikoksista: http://www.poliisi.fi/poliisi/helsinki/home.nsf/pages/3435BBB50CA8ABB9C2257A7E00331CAA?opendocument


4 kommenttia:

  1. Tämä on niin täyttä asiaa! Hienoa, kun tähän näin kampanjoinnilla puututaan.
    http://satutalo.blogspot.com

    VastaaPoista
  2. Kivaa päivää teille <3

    VastaaPoista

Ilahduta mua ja jätä kommentti!