perjantai 17. tammikuuta 2014

Munasta on moneksi!

Viime aikoina mulle on tullut yksi ihan lemppari aamiainen, munakas nimittäin. Monesti en aamulla heti ehdi syödä ja kun tulee siihen sopiva hetki, niin nälkä on jo niin älytön, että ei sitä millään puurolla taltuteta. Leipää en haluaisi pelkästään syödä (kiire päivinä se on mun ravintoa ihan niinku muutenkin...) ja saan proteiinia ravinnosta liian vähän. Mutta munakkaalla asia on ratkaistu! En nyt tietenkään ihan joka aamu sitä syö :D

Mun aamias munakkaaseen tulee:
  • kaksi kanamunaa
  • 3 siivua vähärasvaista kinkkuleikkelettä
  • loraus rasvatonta maitoa
  • mausteiksi suolaa, paprikajauhetta ja pippuria
  • JOS haluaa hevostella, niin muutama siivu juustoa
Mun aamupala, nautittuna lapsena lahjaksi saadulta lautaselta ;)


Kanamunassa on ravitsemuksellisesti monia tärkeitä vitamiineja, aminohappoja ja paljon laadukasta proteiinia, mutta monet pelkäävät käyttää niitä keltuaisen sisältämän kolesterolin takia. Mutta todellisuudessa sillä ei pitäisi olla suurta merkitystä, ellei jo sairasta vaikkapa sepelvaltimotautia. Ja parempaa on syödä kanamunia, kuin jotain todella todella paljon epäterveellisempää. Ravintoympyrässä kanamunat on lihojen ja kalan kanssa samassa kohdassa, joten sillä voi hyvinkin korvata muita proteiinin lähteitä. Aamiaisena muna on loistava, sillä se pitää nälkää todella hyvin!

Yhden päivän lounas: uunimunakas ja salaattia.
 

Kanamuna on myöskin todella monikäyttöinen! Leivontaan, ruoanlaittoon, keitettynä, paistettuna. Tällähetkellä saantisuositus taitaa olla 4-5 munaa viikossa, mukaanlukien kaikki. Mulla kyllä tuo paukkuu yli, koska syön viikoittain sen määrän ihan aamiaisella. Mutta olen huomannut tästä olevan tosi paljon apua mun karkkilakossa: kun syö tarpeeksi proteiinia, niin ei tule himoa makeaan! Meillä on aina kanamunia kaapissa ja musta se onkin ihan välttämätön peruselintarvike.

Mitäs pidätte kanamunista?
 Jimi oli tänään isällään hoidossa ja muutama tunti sitten kotiutui, nyt rakas nukahti jo unille <3 Taidan hiippailla lakkailemaan kynsiä. Kivaa viikonloppua kaikille <3
Rakkaudella Lola

Rakkaudella Lola

4 kommenttia:

  1. Mä oon kans hämmästellyt kuinka monikäyttöinen kananmuna on! :)
    Nyt kun oon hionu mun ruokavalioo ja siihen kuuluu keitettyä ja paistettua munaa ja kevyttä munakastakin..niin vähän kyllä on alkanu tökkiin :D siitä valkuaisesta en tykkää!
    Ihanasti sanottu toi "jos haluaa hevostella" :DD

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, valkuainen ei oo munkaan lempparia, mutta munakkaissa se menee! Ootko kokeillu millasia munakkaita? Niistä kun tuhat ja yksi versiota! Kuulin tänään yhen hyvän: paistaa panulla sipulia, paprikaa ja tomaatteja ja siihen päälle kippaa munia :)

      Ja hevostelu on ihan parasta ;D

      Poista
  2. Pari siivua pekonia pieninä kuutioina pannulle, sitte sipulia, paprikaa ja kesäkurpitsaa kuutioina, kuullottele hetki ja munat päälle niin avot :) Todella hyvää ja pekonista tulee kivasti makua :)

    VastaaPoista

Ilahduta mua ja jätä kommentti!