tiistai 17. syyskuuta 2013

Karjalanpaisti

Kokkaavatko monet itse ruokansa alusta asti? Mulle kun ruoan valmistus on lähes terapiaa, niin on täysin selvää, että meillä syödään itse tehtyä ruokaa. Silloin kun olin töissä, niin söin aina siellä ja kotona ei sitten tullut enää mitään erikoista laitettua. Nykyään laitan oikeastaan joka päivä ruoan, ei meillä erään herran toimesta mikään ruoka yli vuorokautta säily... Mutta hyvä vaan että ruokaa on ja se maistuu!
Tykkään yhä edelleen perinteisistä ruoista ja ne meillä uppoavatkin hyvin. Jotkut valittavat, että on hankala keksiä mitä tekisi ruoaksi, mutta musta se on ihan helppoa! Kaupassa käydessäni katson aina, että mitä on tarjouksessa ja siitä sitten suunnitelen eväät moneksi päiväksi. Viimeisen viikon sisään meillä on syöty tortilloja, perunamuussia ja uunimakkaraa, broilerin koipireisiä salaatin ja riisin kera, kalaa, kinkkukiusausta ja karjalanpaistia. Oikeastaan ainoita eineksiä mitä keittiöstä löytyy, on makkara, kalapuikot / fileet ja pinaattiletut, muuten kaikki tehdään itse :)
 
Tekaisin eilen karjalanpaistin ja voi pojat, se on kyllä niin hyvää! Varsinkin talvisin, pitkän ulkoilun jälkeen karjalanpaisti maistuu lähes taivaalliselta. Kuten jenkit sanovat, mun mielestä karjalanpaisti on todellista "comfort foodia"!
 
Karjalanpaisti
  • 1 kg karjalanpaisti lihaa (500g nautaa / 500g possua)
  • 2 sipulia
  • 3 porkkanaa
  • 4 laakerinlehteä
  • 10 maustepippuria
  • 1 tl valkosipulijauhetta
  • hieman pippurisekoitusta
  • 2 lihaliemikuutioita tai fondia 2 rkl
  • (suolaa, ei välttämätöntä)
  • voita paistamiseen
Ihan ekaksi lihat huoneen lämpöön noin puoleksi tunniksi ja uuni lämpiämään 175 asteelle.
Paistoin lihoihin värit nopeasti pannulla voissa, ei ole tarkoitus kypsäksi asti paistaa, vain väriä pintaan! Voita meni 1 rkl / rasia. Ruskistuneet lihat kippasin uunivuokaan odottelemaan.
 
Samalla pannulla paistelin myös pilkotut sipulit ja porkkanat, niihinkin taas hieman väriä pintaan. Porkkanoihin lisäsin hieman voita paistamisen aikana.
 
Heitin vielä kuumalle pannulle muutaman desin vettä ja annoin kiehahtaa. Näin saa kaikki hyvät maut talteen! Liemen ja kasvikset sekoittelin vuokaan lihojen kaveriksi. Lopuksi lisäsin mausteet ja lihafondin sekä vettä niin paljon, että lihat ja kasvikset peittyivät. Ja ei muuta kuin uuniin!
 
Karjalanpaisti oli uunissa neljä tuntia ja lihasta tuli niin mureaa, että se hajosi ihan suikaleiksi, nam! Muutaman kerran kävin sitä sekoittamassa ja jos näyttää siltä, että neste on paljon haihtunut, niin sitä saapi lisätä :) Tämä on musta hyvinkin helppo ruoka ja todella maukas!
 
Rakkaudella Lola
 


4 kommenttia:

  1. Njam. Tykkään tämmösistä ihan hirveesti,mutta M vihaa näitä ni ei tuu oikein tehtyä.:( Viimeksi tein naudasta ja possusta mut seuraavaks voisin vaan siitä naudasta tehdä ku tykkään siitä enemmä.Mä kyllä heitin myös tomaattimurskan ja kermaaki sekaa:D Vähä erilainen mut namnam oli.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa kyllä hyvältä niinkin! Itsekkin oon kyllä enemmän naudan ystävä, mutta harvemmin tulee siitä pelkästään tehtyä, oon niin pihi :D

      Poista
  2. Tää oli tosi hyvää! Kiitos reseptistä!

    VastaaPoista

Ilahduta mua ja jätä kommentti!