perjantai 26. heinäkuuta 2013

Lartsan lihapullat!

Kun opettelin tekemään lihapullia, niin sain niistä aina aika mauttomia. Musta ei ole mitään kamalampaa, kuin huonosti maustettu ruoka. Tiettysti jokaisella on oma maku ja niistä asioista ei voi kiistellä, mutta varsinkin huonosti maustettu liha on jotain kamalaa. Mun äitinikin on kokki, joten aina on kotona ollut maustettua ruokaa ja sitä laitan itsekkin.
Ruoassa pidän myös ajatuksesta keep it simple. En erityisemmin hypetä mitään fine dining -meininkiä, vaikka oon sitäkin kokeillut ja valmistanut. On tullut syötyä kaloja, mätiä, kaviaaria, poron sisäfilettä, viiriäistä ja muuta sellaista mitä kotona harvemmin saa. Kuitenkin kotiruoka on musta vaan parasta ja ehdottomasti kaikki klassikot: lihapullat, hernari, makaroonilaatikko, lasagne, murekkeet, karjalanpaisti ja lohikeitto. Vaikka suomalainen kotiruoka ei ole kovinkaan arvostettua, niin musta se on vaan silti parasta!
 
Oon huomannu, että monetkaan mun ystävistä (sellaiset sinkut tai vielä perheettömät ja erityisesti miehet), eivät osaa valmistaa alusta asti ihan perus eväitä. Ja onhan se nyt helpompaa ostaakkin eineksiä. Ainoat einekset mitä itse syön on jotkut makkarat ja pinaatiletut. Muuten teen itse. Kyllä sitä välillä laiskana saattaa jotain napata, mutta pyrin välttämään. Ruoan valmistuksessa saatan käyttää (kuten tässäkin ohjeessa) jotain valmiita osia, kuten vaikkapa fondeja.
 
Lihapullat lartsan tyyliin
  • Jauhelihaa n. 500 g (mulla oli nyt sika-nautaa, yleensä suosin naudan paistijauhelihaa, mutta on tätä nykyä aikas hintavaa sekin...)
  • 1 pss ranskalaista sipulikeittoa
  • 2 kanamunaa
  • 1 prk kermaviiliä
  • 1 tl jauhelihamaustetta
  • 2 tl pippurisekoitusta
  • 1 tl grillimaustetta
  • 1 tl paprikajauhetta
  • 1 tl valkosipulijauhetta
  • (suolaa, ei välttämätöntä)
  • (öljyä loraus, jätin pois kun sika-nauta on aika rasvaista muutenkin)
  • muutama kourallinen (n. 2,5 dl) korppujauhoja

 
 
Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Sekoita liha, munat, kermaviili, sipulikeitto pussin sisältö ja mausteet keskenään tasaiseksi massaksi. Lisää lopuksi korppujauhot tasaisesti taikinaan ja anna turvota n. 15 minuuttia.
Pyörittele palloiksi pellille (mun pallot oli ISOJA) ja paista uunin keskitasolla 15-25 minuttia, kunnes lihapullat ovat saaneet kauniin värin ja rapsakan pinnan. Tarkista vielä kypsyys halkaisemalla yksi pulla :)
 
 
 
Tää taikina on aika löysää ja kosteaa, joten lopputuloskaan ei ole kuivimmasta päästä! Muussin kanssa syödään aina ilman soossia, mutta pelkillä potuilla pyöräytetään kastiketta kaveriksi. Bon appetit!
 
Rakkaudella Lola

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahduta mua ja jätä kommentti!